Press enter to see results or esc to cancel.

غرور

ترک عادت بد غرور

غرور! کلمه ای آشنا برای همه ما که تبدیل به رفتار و عادت بدی شده است.عادت‌های بد حاصل تکرار و یادگیری انسان است. اگر انسان رفتار، گفتار و یا کاری را به صورتی انجام بدهد که تکرار شود کم‌کم این رفتارها به‌صورت خودکار و ناخودآگاه انجام می‌شوند.

اگر کاری را صورت ناخودآگاه باشد و بدون اینکه شما از آن رفتار آگاهی داشته باشید، می‌گوییم که این رفتار شما به‌صورت عادت درآمده است

انسان همان‌طور که یاد می‌گیرد کاری را انجام دهد به همان صورت هم یاد می‌گیرد که آن کار را انجام ندهد.

  عادت‌های بد عاداتی هستند که زندگی فرد را مختل می‌کند باعث می‌شود فرد به هدف‌هایش نرسد.

در این مقاله قصد داریم عادت بد غرور را بررسی کنیم.

شاید تابه‌حال باکسی برخورد داشته‌اید که در ذهن خود او را فردی مغرور بدانید !

اگر از کسی بپرسید که غرور چیست احتمالاً در پاسخ این سؤال شما بگوید غرور یعنی خود را بالاتر و بزرگ‌تر از دیگران دانستن.

در اینجا می‌خواهیم بدانیم که اصلاً غرور چیست و آدم مغرور به چه کسی گفته می‌شود پس تا آخر با ما همراه باشید.

غرورچیست؟
هنه چیز را بدانید

غرور چیست ؟

غرور به حس و واکنشی می‌گویند که درون فرد وجود دارد این‌یک احساس اعتمادبه‌نفس کاذب است. که باعث شده، فرد خود را بالاتر از همه‌کس و همه‌چیز بداند و برای شخصیت خود خیلی ارزش قائل شود.همواره خود را بزرگ و دیگران را کوچک جلوه دهد. غرور یک لذت یا رضایت ناشی از کاری است که توسط خود شخص انجام‌شده باشد.

مغرور کیست ؟

فردی که مغرور است همیشه از خود و خانواده‌اش تعریف کرده و فقط خود را می‌بیند. و به دیگران توجهی نمی‌کند و همیشه دوست دارد که موردتوجه دیگران قرارگرفته و اطرافیانش به او احترام بگذارند. درصورتی‌که  خود برای دیگران ارزش قائل نیستند!

این‌گونه افراد نمی‌توانند در جمع قرارگرفته و ارتباط خوبی برقرار کنند. درنتیجه جایگاه خود را از دست می‌دهند. کسی که خود را بالاتر و برتر از دیگران بداند درواقع طرز تفکر درستی ندارد. زیرا همهٔ ما انسان‌ها مخلوق یک خدا هستیم. و هیچ فرقی باهم دیگر نداریم خداوند همهٔ انسان‌ها را مثل هم خلق کرده و هیچ تفاوتی بین آن‌ها نگذاشته است حال شاید یک نفر توانایی بیشتری نسبت به دیگری داشته باشد اما این نباید باعث شود که آن فرد مغرور شده و خود را بالاتر از دیگران فرض کند.

نشانه‌های غرور :

برخی از نشانه‌های غرور آشکار است. به‌طوری‌که هنگامی‌که با فرد مغرور ارتباط برقرار می‌شود.به‌راحتی از طرز سخن گفتن او می‌توان متوجه شد. که فرد مغروری است یا خیر. فرضاً  یک انسان مغرور با بی‌احترامی به‌طوری‌که اصلاً حرف طرف مقابل را قبول ندارد و می‌خواهد حرف خود را به کرسی بنشاند صحبت می‌کند و با  بی‌رحمی و بی‌اعتنایی به زیردستان خود دستور می‌دهد،  این‌ها برخی از نشانه‌های غرور آشکار هستند.

اما برخی افراد نیز غرور مخفی دارند یعنی به‌ظاهر بروز نمی‌دهند. که فرد مغروری هستند اما با دقت زیاد می‌توان به چنین صفتی در آن‌ها پی برد.

ما در اینجا به برخی از نشانه‌های غرور اشاره می‌کنیم. اگر این نشانه‌ها را در خود یا دیگران می‌بینید. آن‌ها را ترک کرده و از آن دوری‌کنید.

برخی از نشانه‌های غرور :

اعتنا نکردن به حرف‌های دیگران و اهمیت ندادن به مردم:

انسان‌های مغرور هیچ‌گاه حرف‌های دیگران را نمی‌پذیرند. مثلاً اگر پدر یا مادر حرف یا نصیحتی به آن‌ها کنند. آنان را نادان و پیر فرض کرده و حرفشان را قبول نمی‌کنند.هیچ‌وقت این اجازه را به خود نمی‌دهند. که حرفی از دیگران را قبول کنند و فقط خواسته‌ها و حرف‌های خود را قبول دارند.

مسخره کردن دیگران:

کسی که همیشه دیگران را مسخره کرده و هیچ عیب و ایرادی در خود نمی‌بیند و به رفتار و حرف زدن دیگران به چشم تحقیر نگاه کند مطمئناً انسان مغروری است.

۳:اصالت دادن به داشته‌های خود:

کسی که مغرور است همیشه داشته‌های خود را به رخ دیگران می‌کشد. حال این داشته ممکن است مادی باشد. مانند خانه یا خودرویی که دارد.

انتقاد فراوان:

فرد مغرور همیشه از همه‌کس انتقاد می‌کند. از خانواده تا همسایه و…و همیشه دنبال ایراد است و نقاط مثبتی نمی‌بیند.

یکی از بیماری‌های روانی که از عادات بد به شمار می‌رود. و متأسفانه اغلب مردم درگیر آن هستند کبر و خودبرتربینی است.

تکبر:

تکبر به این معنی است که انسان خود را نسبت به دیگران بزرگ بشمارد به جهت صفات خوبی که در خود می‌بیند. حال چه این صفات را داشته باشد چه نداشته باشد. اگر انسان یک توانایی را در خود می‌بیند برای اینکه دچار غرور نشود باید تواضع پیشه کند و هیچ‌وقت به خود نبالد که من دارای چنین کمالاتی هستم بلکه می‌تواند آن توانایی را که دارد درراه صحیح استفاده کند.

تکبر باعث می‌شود که فرد مغرور زیبایی‌های زندگی را احساس نکند. زیرا نمی‌تواند در کنار دیگران باشد.

کسی که تکبر داشته باشد نمی‌تواند از کنار هم بودن با دیگران لذت ببرد و آن آرامش و لذت اجتماعی بودن را حس کند.

خودپسندی:

یعنی اینکه انسان خودش را صاحب همه‌چیز بداند و به خود افتخار  داشته و فراموش کند که هیچ‌چیزی از خود ندارد و همه‌چیز از خداوند است .

انسان هر کمال و صفتی که داشته باشد. در برابر کمالات و عظمت خداوند و هستی به‌اندازه سرسوزنی هم حساب نمی‌شود.

ترک عادت بد غرور :

فردی که مغرور است هرگز متوجه این عادت بد خود نمی‌شود و همیشه فکر می‌کند که رفتار او درست و صحیح است.

برای ترک عادت بد غرور چند راهکار را پیشنهاد می‌کنیم:

بپذیرید که مغرور هستید:

هرچند که این کار بسیار سخت و دشوار است .اما شما در گام اول باید بپذیرید که فرد مغروری هستید و رفتارهایی که باعث غرورتان می‌شود را پیدا کنید

سعی کنید بهترین باشید اما نه بازور :

انسان‌های مغرور همیشه سعی در اول بودن دارند اما این اول بودن قاعده دارد. انسان همیشه بر اساس تلاش‌های خود پاداش می‌گیرد. اگر فردی تلاش بیشتری کند قطعاً رتبه بهتری کسب می‌کند. اما در انسان‌های مغرور این قانون متفاوت است . آن‌ها می‌خواهند همیشه خود اول باشند حتی اگر تلاشی نکنند و ممکن است برای این خواسته خود به دیگران زور بگویند و یا حتی به رفتارهای غیرانسانی دست بزنند !

شما مهم‌تر از دیگران نیستید:

افراد مغرور همیشه دوست دارند خود را برتر از دیگران بدانند. اما این فکر را باید از ذهن خود دور کنید زیرا شما نیز هم‌سطح بقیه هستید و فکر نکنید که لیاقت داشتن چیزهایی بیش از دیگران رادارید.بلکه شما به‌قدر تلاش خود پاداش می‌گیرید .

کار داوطلبانه انجام دهید:

اگر می‌خواهید غرورتان را از بین ببرید به دیگران کمک کنید و دنبال فرصت‌هایی برای کوک‌کردن به مردم باشید.

از دیگران تعریف کنید:

وقتی فردی از شما و خوبی‌هایتان تعریف می‌کند شما مغرور نباشید. شما هم از او تعریف کنید که مهر و محبت در روابطتان ایجاد کند. اما این تعریف‌ها نباید به مرحله چاپلوسی برسد .

شنونده خوبی باشید:

افرادی که مغرورند شنونده خوبی نیستند زیرا همیشه در حال صحبت کردن هستند. و می‌خواهند که فقط حرف خودشان را به کرسی بنشانند و وقت  برای گوش کردن به حرف‌های دیگران را ندارند.

خود را در شرایط دیگران قرار بدهید:

سعی کنید که خود را در شرایط دیگران قرار بدهید و با آن‌ها احساس همدلی کنید هرچند که این کار دشوار است اما به ترک عادت بد غرور  بسیار کمک می‌کند.

خود را با دیگران مقایسه نکنید:

هرگز خود را با دیگران مقایسه نکنید. لذا اینکه شما نقاط قوت خود را با نقاط ضعف دیگران مقایسه کنید ، سبب ایجاد غرور می‌شود ، بدانید همه انسان‌ها دارای نقاط قوت و ضعف هستند.

۹:از هدیه دادن لذت ببرید:

هدیه دادن به دوستان، خانواده و… باعث می‌شود که با آن‌ها ارتباط خوبی برقرار کنید زیرا افراد مغرور از خرج کردن پول برای دیگران متنفر هستند و این کار باعث خوشحالی فرد مقابل و خود شما می‌شود البته باید تعادل هم رعایت کرد و این کار باعث ایجاد عادت بد ولخرجی در شما نشود.

سپاسگزار باشید:

وقتی کسی کار کوچک یا بزرگی را برایتان انجام می‌دهد از او تشکر کنید و قدردان زحمت‌های اوباشید.

وقتی ما برای خود ارزش قائل شویم و از اینکه دیگران مسخره‌مان نکنند بیمی نداشته باشیم قطعاً از غرورمان کم می‌شود و می‌توانیم این عادت بد را ترک کنیم.

شاید شما هم از آن دسته افرادی هستید که فرق عزت‌نفس و غرور را نمی‌دانید

فرق عزت‌نفس و غرور :

عزت‌نفس:

به این معنی است که به خود اهمیت بدهید و خود را دست‌کم نگیرید، خود را دوست داشته باشید و در برابر دیگران شخصیتتان را کوچک نکنید

عزت‌نفس باعث می‌شود که شمارا در برابر کارهای ناپسند و زشتی که شخصیتتان را خدشه‌دار می‌کند ، مقاومت کنید و آن را انجام ندهید .

غرور:

غرور با عزت‌نفس فرق می‌کند غرور به معنی این است که خود را بالاتر و برتر از دیگران بدانی و همیشه از توانایی‌ها و داشته‌هایت تعریف کنی.

این‌گونه افراد عزت‌نفس پایینی دارند زیرا می‌خواهند با حرف زدن و تعریف کردن، خود غیرواقعی را نشان دهند.

کسانی که از کار و حرفه‌ای که دارند زیاد تعریف می‌کنند حتماً آن کار را نمی‌توانند به‌خوبی انجام دهند و می‌خواهند با تعریف کردن خودشان را بزرگ کنند.

پس یکی از تفاوت‌های عزت‌نفس و غرور تعریف کردن بیش‌ازاندازه از خود است.

غرور مثبت

برخی از ویژگی‌های غرور مثبت:

داشتن استانداردهای بالا در زندگی:

غرور مثبت به معنی غروری کنترل‌شده است، کسانی که غرورشان را کنترل می‌کنند در زندگی کارهایشان را بی‌کیفیت ارائه نمی‌دهند و به خودشان اجازه نمی‌دهند که کاری را بی‌اهمیت انجام دهند و تلاششان به‌اندازه است نه کم نه زیاد.

افزایش میزان توجه و مسئولیت‌پذیری:

کسی که غرور مثبت دارد در برابر کاری که به آن داده می‌شود مسئول است و مسئولیت خود را به‌خوبی انجام می‌دهد و به خودش اجازه نمی‌دهد که کارش  ناقص باشد.

رفت‌وآمد با افراد مناسب:

سعی کنید همیشه در جمعی قرار بگیرید که شمارا درک و حمایت کنند تا ویژگی‌های غرور مثبتتان زیاد شود اگر باکسانی که به شما حسادت می‌کنند ارتباط داشته باشید باعث می‌شود که غرور مثبتتان از بین رفته و تبدیل به غرور منفی شود.

غرور مثبت وقتی کنترل شود باعث می‌شود که رشد عقلانی و رفتاری داشته باشید و مرحله‌های بلوغ را به‌خوبی بگذرانید و به آرامش برسید.

غرور علمی :

مانع رشد و عقب‌ماندگی است با آن مقابله کنیم .

غرور علمی به غروری گفته می‌شود که انسان از علم و دانش و توانایی که دارد مغرور شود و احساس کند که فقط خود همه‌چیز می‌داند.

غرور علمی باعث می‌شود که حقیقت را نپذیریم و به سمت حق نرویم. کسی که علمی دارد آن علم باعث می‌شود که فرد دوستان و اطرافیان خود را تحویل نگیرد و خود را برتر از همه می‌داند و می‌خواهد که همه به او احترام گذاشته و حرف‌های او را قبول کنند این‌گونه افراد دچار یک آفت علمی شده و کم‌کم این رفتارها بر روی شخصیتشان تأثیر می‌گذارد و خود را دانای همهٔ کارها می‌داند و در هر کاری خود را متخصص می‌بیند.

کسی که به دانش خود می‌بالد و خیال می‌کند که خیلی می‌داند ، آیا می‌تواند خبر دهد که کی خواهد مرد؟ اینکه انسان از مرگ خود خبر ندارد یک نمونه از محدود بودن علم آدمی است.

غرور یک آفت علم است وقتی فردی غرور داشته باشد، کم‌کم به خودپسندی، خودبرتربینی و خودخواهی گرفتار می‌شود و اصلاً حاضر نیست علمی را از کسی بیاموزد یا ضعف‌ها و انتقادهای خود را از دیگران نمی‌پذیرد و با دیگران در کارها مشورتی نمی‌کند، این‌طور افراد بر این باورند که علمشان خیلی بالاست و دیگر نیازی نیست که آن را بیشتر کنند اما انسان هرچه بداند بازهم نادان است.

برای اینکه به این خصلت بد گرفتار نشویم همواره باید خود را نقد و ارزیابی کنیم.

چه خوب است که انسان آفت‌هایی را که مانع رشد علمش می‌شوند را بشناسد و آن‌ها را از زندگی خود دور کند.

غرور چیست؟
همه چیز را بدانید

غرور دانایی:

این نوع غرور بیشتر در افرادی دیده می‌شود که مطالعه می‌کنند چنین شخصیت‌هایی داشته‌هایشان را بیش‌ازحد برآورد می‌کنند و خود را در خیلی از زمینه‌ها و مسائل صاحب‌نظر می‌بینند.

غرور توانا بودن :

این نوع غرور بیشتر در نوجوان‌ها دیده می‌شود زیرا آن‌ها بیشتر افکار بلندپروازی دارند اما در طی زمان این غرورشان کم می‌شود ولی افراد دیگری هم هستند که فکر می‌کنند اگر چیزی بخواهند و دست‌به‌کاری بزنند به آن می‌رسند اما چون دلشان نخواسته دنبالش نرفته‌اند.

غرور در جملات بزرگان :

✔️ کار نکردن و دیگران را برای خود به کار واداشتن، مایهٔ افتخار و غرور آدمی نیست. (جواهر لعل نهرو)

✔️آدمی باید برای ابتکار و آفریدن، از غرور “آفرینش”برخوردار باشد. (فریدریش نیچه)

✔️خودپسندی دیگران زمانی خلاف ذوق ما است که خلاف خودپسندی ما باشد. (فریدریش نیچه)

✔️اگر از خودخواهی کسی به تنگ آمده‌ای او را خوار مساز، بهترین راه آن است که چند روزی رهایش کنی. (آنتوان دون است اگزوپری)

✔️حس غرور و خودبینی، در تمام مردم یکسان است تفاوتش تنها در نحوه ظهور آن است. (چارلی چاپلین)

✔️مغرور بودن به دانش خود، بدترین نوع نادانی است. (جرجی تایلر)

✔️غرور خود را نگه‌دار اما برای آن زندگی نکن. (کارن استیونس)

✔️خودپسندها جز ستایش خودشان، چیزی را نمی‌شنوند. (فریدریش نیچه)

✔️تواضع بی‌جا آخرین حد تکبر است. (ژان دولا برویر)

✔️در وجود هر یک از ما خائنی بنام خودخواهی وجود دارد که فقط در برابر تملق و چاپلوسی نرم می‌شود. (پل والری)

✔️خوشبختی برای فخرفروشی نیست، بلکه باید از آن لذت برد؛ بنابراین، اگر بدانم و احساس کنم که شاد هستم، هرچند دیگران مرا غمگین و درمانده به‌حساب آورند، نظر ایشان را نخواهم پذیرفت. (توماس ترا هون)

✔️هرگز خنده را از یاد مبر، غرور هم نباید مانع گریستن تو شود، با خندیدن و گریستن است که زندگی معنای کامل می‌یابد. (نانسی سیمز)

✔️نیک‌بختی آن نیست که انسان خود به خوددوست داشته باشد، بلکه این است که غرور آمیخته با نفرتی به خرسندی برسد. نیک‌بختی، رسیدن به لحظه‌هایی است که انسان می‌خواهد در کنار کسی که دوستش می‌دارد به سر برد. (توماس مان)

✔️وجدان شما، ابزار سنجش درست شما از خودخواهی‌تان است؛ با دقت به آن گوش دهید. (ریچارد باخ)

✔️هر کس غرور خود را دارد و غرور هر کس او را به فراموشی می‌سپرد، چراکه کس دیگری با همان روان وجود دارد. (فرناندو پسوا)

نصیحتی به نحوینویی  های عزیز :

غرور انسان را از خدا دور می‌کند و به شیطان نزدیک می‌سازد، واقعیت‏ها را در نظر او دگرگون کرده و همین امر سبب خسارت‏های شدید مادی و معنوی می‌گردد.

افراد مغرور همیشه در جامعه منفورند و به خاطر توقع نامحدودشان گرفتار غرور اجتماعی می‌شوند.

غرور سرچشمه صفاتی مانند خودبرتربینی و تکبر و خودپسندی و ترک تواضع و کینه و حسد نسبت به دیگران و تحقیر آن‌ها می‌شود.

غرور یک رفتار ناخوشایند است اما بااین‌وجود افراد مغرور روی این رفتار بد پافشاری می‌کنند و همیشه دوست دارند خود را برتر از دیگران بدانند و بقیه را کوچک و حقیر بشمارند.

افراد مغرور می‌خواهند که دیگران را ضعیف و خود را قوی نشان دهند و شما نباید این اجازه را به آن‌ها بدهید. غرور به حس و واکنشی می‌گویند که درون فرد وجود دارد این‌یک احساس اعتمادبه‌نفس کاذب است. که باعث شده، فرد خود را بالاتر از همه‌کس و همه‌چیز بداند و برای شخصیت خود خیلی ارزش قائل شود.