انواع کمپ های ترک اعتیاد
کمپ های ترک اعتیاد
کمپ ترک اعتیاد ! همه چیز را بدانید ! اعتیاد به مصرف مواد مخدر یکی از معضلات روانی، اجتماعی و بهداشتی در جهان امروز است.
آمارهای به دست آمده از سازمان های بین المللی و سازمان بهداشت جهانی نقل بر افزایش روزافزون مصرف مواد در پهنه ی جهان هستی است. جالب است بدانید که تنها تمایز موجود بین کشورها شیوه ی مصرف مواد در آنهاست.
بر همگان مبراست خسارتهای بهداشتی، اقتصادی، روانی اعتیاد بر کسی مستور نیست و اعتیاد بیماری است که با دیگر جرائم نیز رابطه مستقیم دارد.
_تاریخچه انواع کمپ ترک اعتیاد
در آغاز پیدایش کمپهای ترک اعتیاد معتادان با مشورت و مدیریت مددکار دورهٔ درمانی خود را طبق گفتههای آنان انجام میدادند، مددکاران حتی در خصوص معتادانی که تنها بودند و کسی را نداشتند تلاش میکردند تا خانوادههایشان را شناسایی نمایند و آنان در جریان وضع معتاد قرار دهند.
افراد در گیر اعتیاد پس از گذراندن دوره ترک اعتیاد و پشت سر گذاشتن مرحله سمزدایی، در دورهها و جلسات ترک اعتیاد دوازده قدم با مدیریت مددیاران خود در کارگاههایی که با نام کارگاه مهارتآموزی بنا شده است مشغول به فعالیت میشوند.
ممکن است برایتان سؤال باشد که برنامه دوازده قدم چیست؟ و در آن چه کاری صورت میگیرد؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت:
برنامهٔ دوازده قدم به مجموعه اصولی گفته مشود که اقدامات لازم برای بهبودی از اعتیاد و مصرف مواد مخدر، را در اختیار شخص قرار میدهد. برنامه ۱۲ قدم یک درمان تخصصی نیست، بلکه یک نوع بهبودی از احوالات تجربهکنندگان مواد مخدر است که به بیماری اعتیاد مبتلا بودهاند و موفق شدهاند راه حلی در جهت بهبودی پیدا نمایند.
انواع کمپ ترک اعتیاد
کمپهای ترک اعتیاد به دو بخش تقسیم میشوند: اجباری و اختیاری.
کمپهای اختیاری معمولاً به شکل اختصاصی یا همان (خصوصی) اداره میشوند؛ اما کمپهای اجباری به دو صورت خصوصی و دولتی دایر میگردد.
کمپ ترک اعتیاد اجباری
در کمپهای ترک اعتیاد اجباری لازم است پرسنلی مشغول انجاموظیفه باشد که بسیار صبور و باتجربه است.
علاوهبرآن باید آنقدر از درک بالایی برخوردار باشند که بدانند اعتیاد یک بیماری و فرد معتاد یک بیمار محسوب میشود و توجه داشته باشد، معتاد بیشتر از آنکه از نظر جسمی بیمار باشد، ازلحاظ روحی و روانی بیمار است و در آغاز باید از نظر روانی آماده ترک گردد در نتیجه حضور مستمر روانشناسان و مشاوران دلسوز و دلپاک در اینگونه مراکز، حائز اهمیت است.
کمپهای ترک اعتیاد اجباری به دو بخش تقسیمبندی میشوند:
اولین دسته خصوصی بوده و باتوجهبه درخواست والدین و خانواده فرد معتاد اقدام به انتقال و ترک شخص معتاد مینمایند.
دومین دسته تحت نظارت دولتی هستند و معمولاً بیشتر برای آن دسته از افراد است که توسط نهادهایی چون نیروی انتظامی، شهرداری جمعآوریشده و به اینگونه کمپها ارجاع داده میشوند.
البته اکثر کمپهای خصوصی علاوه بر پذیرش بیماران داوطلب، بیمارانی که بهاجبار ارجاع داده شوند را پذیرش میکنند.
کمپ ترک اعتیاد اختیاری
اینگونه کمپها به شکل خصوصی اداره میگردند و قبول بیماران در کمپها طور داوطلبانه صورت میگیرد.
اشخاص معتادی که با عزم و اراده خود تصمیم به ترک مواد مخدر میگیرد، بیشتر افرادی که بهاجبار در کمپهای ترک اعتیاد حضور میابند ترک موفقتری دارند و احتمال بازگشت اینگونه افراد بسیار کمتر است،.
تنها در صورتی ممکن است تلاش آنها بینتیجه باقی بماند که انگیزه لازم برای داشتن یک زندگی سالم و پاک را از دست دهند.
افرادی که به طور داوطلبانه به اینگونه مراکز قدم مینهند عموماً با پرسنل ارتباط خوبی برقرار میکنند و از راهنماییهای آنان بهره کامل را میبرند.
اما برعکس اشخاصی که بهاجبار در این کمپها به سر میبرند همواره در برابر دستورالعملها و پرسنل جبهه گرفته و مقاومت مینمایند و سپس رنجش مددیاران خود میشوند.
روش درمان کمپ ترک اعتیاد
ابتدا معتادانی که تصمیم به ترک گرفتهاند بعد از معاینات و پذیرش در کمپ، هفته اول به دوره ترک جسمی اختصاص دارد. این دوره کوتاهمدت بوده و وابستگیهای جسمی که نشئتگرفته از مصرف مواد مخدر است طی یک هفته از بین میرود.
طی این مدت جهت ترک راحت برای بیماران، داروهایی تجویز میشود (این داروها توسط پزشک معالج به بیماران داده میشود) طریقه مصرف این داروها کوتاهمدت بوده که پس از یک هفته قطع میشود.
مهمترین بخش از درمان، درمان بر روی روح و روان شخص بیماران است که به زمان بیشتری نیاز دارد.
آنطور که تخمین زده شده، برای طیکردن این دوره ۳ الی ۴ هفته زمان نیاز است.
در این مدت اشخاص در جلسات مشاوره و گاها کلاسهای عمومی شرکت مینماید.
هدف اصلی این جلسات، ایجاد شور و انگیزش لازم برای داشتن یک زندگی پاک و سالم است علاوهبرآن سبب کمشدن آسیبهای روحی و روانی بر روی شخص معتاد میشود.
لازم به ذکر است به جز برگزاری جلسات برای معتادان آسیبدیده یک سری جلسات هم برای خانوادههای این افراد برگزار و مشاوره و آموزشهای لازم پس ترک را برای آنان بازگو میکنند.
_هرآنچه که باید درباره کمپهای ترک اعتیاد بدانید!
یکی از معضلات بزرگ جهان حتی کشور ما ایران دستوپنجه نرم کردن با مسئله اعتیاد عوارض آن است.
در سالهای گذشته با افزایش اعتیاد در جامعه و مخصوصاً اعتیاد در جوانان نظار گر تأسیس کمپهای ترک اعتیاد چه بهصورت قانونی و یا غیرقانونی در سطح شهر حتی کشور بودهایم. کمپهایی که اکثرا مکانی برای اقامت ۲۱ روزه یا بیشتر به شمار میروند؛ ولی آیا کمپ ترک اعتیاد مکان مناسبی برای ترک اعتیاد است و آیا درمان اعتیاد بهدرستی در آنها انجام میگیرد؟
میدانیم که اعتیاد عوارض بسیار زیادی را میتواند بر اقتصاد، امنیت، بنیاد یک خانواده و جامعه متحمل شود و حتی سالانه زندگی میلیونها انسان را به نابودی بکشاند وجه بسا سرمایههای زیادی که صرف ترک اعتیاد و جلوگیری با آن نمیشود.
با تمام این تفاسیر اما متأسفانه در سالهای اخیر شاهد مجوز کمپ ترک اعتیاد برای افراد آلوده به اعتیاد بودهایم. افرادی که سالهای زیادی انواع مواد مخدر را تجربه کرده و به قول خودشان دیگر به آخر خط رسیدهاند.
کمپ ترک اعتیاد یا شکنجگاه
روزانه گزارشهای مختلفی از کتک زدن و شکنجه افراد معتاد در کمپهای ترک اعتیاد منتشر میشود. با گسترش تکنولوژی و اینترنت، فیلمها و مدارک زیادی دال بر شکنجه و کتک زدن وحشیانه در برخی از کمپهای ترک اعتیاد منتشر شد. در این کمپها افراد معتاد برای یکدیگر راهحل و دارو تجویز میکنند و با بستن فرد معتاد با زنجیر و … به تخت اقدام به سمزدایی و درمان اعتیاد میکنند.
دو سه سالی هست که شاهد برپایی مراکز خصوصی ترک اعتیاد هستیم که حتی تبلیغات زیادی نیز برای آنها انجام میشود. بهعنوانمثال: ترک اعتیاد سریع در ۲۴ ساعت، ترک انواع مواد با روشهای جدید و … معمولاً از عنوانهای وسوسهانگیزی در این روش استفاده میکنند تا بتوانند فکر مردم به سمت خود هدایت نمایند. اما آیا این عناوین صحت و وجود خارجی دارند؟
وقتی از مراکز ترک اعتیاد صحبت میکنیم انتظار داریم مکانی مملو از حس آرامش با تکنسین مجرب و امکانات رفاهی مناسب باشد؛ اما متأسفانه کمپهای ترک اعتیاد با شعارهای بیاساس و غلط به جذب افراد معتاد میپردازند و با ضرب و شتم شدید، شکنجه، حبس کردن و سایر روشهای غیراصولی اقدام به ترک اعتیاد این افراد میکنند.
عموماً افرادی که بر خلاف میل باطنی و با شیوههای غیر انسانگونه به ترک اعتیاد پرداختند بعد از مدت کوتاهی لغزش کرده و دوباره به مصرف مواد مخدر
روی آوردهاند. حتی تا مدت طولانی از عوارض روحی و جسمی در اینگونه مراکز رنجورخواهند بود.
مسائل بغرنج در کمپ ترک اعتیاد
اگر به مراکز توانبخشی مراجعه کنید میبینید که اکثرا در میان آنها مشکلات و تخلفات زیادی صورت میگیرد. تعدادی از کمپها برای ترک اعتیاد افراد معتاد و آسیبدیده اقدام به کتک زدن و شکنجه کردن آنان میکنند. دراینبین بسیاری از خانوادهها زمانی که نمیخواهند اعتیاد فرزندان یا یکی از اعضا خانواده و بستگان را قبول کنند اقدام به بستری آنها در کمپهای
غیرقانونی کرده و در موارد بسیاری کمپهای غیرقانونی از این فرصت استفاده و درخواست وجوه زیادی بهعنوان تهدید میکنند و خانوادهها برای حفظ آبروی خود هم مبلغی که گفته شده است را پرداخت میکنند.
البته باید توجه داشت برخی از معتادانی که به اینگونه مراکز مراجعه میکنند به دلیل داشتن بیماریهای واگیر دارند؛ مانند هپاتیت و ایدز باید در مکانی دیگر نگهداری شوند تا بیماری به افراد دیگر منتقل نشود
اما متأسفانه باتوجهبه عدم وجود امکانات کافی و مناسب در کمپهای ترک اعتیاد شیوع بیماریهای واگیردار میتواند مشکلات زیادی وجود میآورد.
مسئله دردناک و ناراحتکننده دیگر این است که متأسفانه برخی افراد به دلیل نداشتن دانش کافی در این زمینه، اقدام به بستری فرد معتاد به کمپهای ترک اعتیاد میکنند، اما غافل از اینکه چه بلایی بر سر آنها قرار است بیاید. یکی از عللی که مراجعهکننده به اینگونه مرکز زیاد است، پایین بودن هزینه بستری و تبلیغات میباشد.
تفاوت کمپ ترک اعتیاد با کلینیک
یکی از تفاوتهای کمپ ترک اعتیاد و کلینیک نوع شیوههای درمانی هست که پزشکان هر مرکز برای سمزدایی بدن از مواد طی دوره زمانی مختلف برای بیماران تشخیص میدهند.
_شیوه ترک اعتیاد در کمپ
تفاوت بین کمپ ترک اعتیاد و کلینیک استفاده از داروهایی است که در دوره ترک برای بیماران تجویز میشود.
دارا نبودن یک دکتر مجرب و کاربلد باعث میشود تا فرد معتاد بهشدت لغزش کند.
حتی داروهایی که برای بیماران تجویز مینمایند دستکمی از مخدر ندارد و سبب وابستگی جسمی و روانی برای فرد میشود.
در نتیجه بیمارانی که در کمپها هستند نهتنها اعتیادشان درمان نمیشود؛ بلکه فقط نوع مواد مصرفی آنها تغییر مییابد.
_هزینه ترک در کمپ ترک اعتیاد
دوره ترک اعتیاد معتاد بسته به نوع شرایط روحی، جسمی و مصرفی توسط پزشک معالج تشخیص داده میشود که گذراندن این دوره باتوجهبه ویژگیها و خدمات درمانی دارای هزینههایی است. در کمپها اکثرا به دلیل استفاده از روشهای غیرپزشکی و نبود کادر درمان هزینهای برای بیمار ندارد و البته شاید مبلغ کمی این مراکز دریافت نمایند؛ اما هیچگونه تضمینی برای سلامت روانی و جسمانی بیمار در این مورد وجود ندارند.
_مرحله ترک در کلینیکهای ترک اعتیاد
نکتهای که در اینجا حائز اهمیت است باید بدانید دریافت خدمات ترک اعتیاد متناسب با شرایط هر فرد باشد. در کلینیکهای ترک اعتیاد ابتدا با مشاوره یا روانشناس صحبت میشود بلد از انجام ویزیت و نتیجه آزمایشهای لازم، مدتزمان دوره ترک مشخص میشود و در طول همه این فرایندها فرد معتاد تحتنظر درمانگر قرار میگیرد تا در را صورت بروز علائم و درد ناشی از خماری، فرد بیمار طبق نظر و تشخیص پزشک معالج دارو مصرف کند.
_هزینه ترک در کلینیک
هزینه ترک اعتیاد در کلینیکها بستگی به نوع دوره بستری بیمار و پروسه درمانی او دارد.
هرچه قدر که امکانات رفاهی بیشتر باشد، مشاوران و درمانگران در این ترک دخیل باشند هزینه هم بیشتر خواهد بود.
_ویژگیهای یک کمپ ترک اعتیاد خوب
ابتدای ترین مورد در خصوص بهترین کمپ ترک اعتیاد آن است مجوز رسمی از سازمان بهزیستی داشته باشد.
سپس تحقیق جهت شناسایی کمپ مناسب.
برای گزینش یک کمپ ترک اعتیاد مناسب درباره روشهای استفاده شده در کمپ پرسوجو کنید و از کسانی که تجربه بودن در کمپ را داشتهاند جویا شوید . به کادر درمانی متخصص بهویژه حضور روانشناس ویژگیهایی هستند که در یک کمپ ترک اعتیاد مناسب حتماً باید وجود داشته باشد
سخن آخر
اعتیاد یکی از مخربترین مشکلات در عصر حاضر و جهان امروز است و تعداد کثیری از افراد پس از اعتیاد پی به این مسئله میبرند و آنگاه برای ترک تصمیم میگیرند.
اما ترک اعتیاد فرایند بسیار طولانی است و چندان راحت نیست.
درصورتیکه بهدرستی انجام نگیرد، میتواند مشکلات زیادی را برای فرد معتاد به ارمغان بیاورد.
از سویی ترس از آبرو و مشکلات در کمپهای غیرمجاز هم از مهمترین موانع برای مراجعه اشخاص به مراکز ترک اعتیاد است.
Comments
Leave a Comment